WANNEER DRINKT CHRISTUS DE WIJN NIEUW MET ONS?
Een interessante vraag
Zondag na de kerkdienst kwam er een broeder naar mij toe. Er was koffiedrinken na de kerkdienst. Het was een vraag waar de broeder al een tijd mee rondloopt. Het gaat om het wijn drinken van de Here Jezus na het laatste Pascha en de instelling van het Heilig Avondmaal.
We lezen in Mattheus 26:29 daar het volgende over: “Ik zeg u dat Ik van nu aan van de vrucht van de wijnstok niet zal drinken tot op de dag wanneer Ik die met u nieuw zal drinken in het Koninkrijk van Mijn Vader.”
De vraag was tweeledig. De eerste was dat de Here Jezus toch wel van de wijn gedronken had tussen het vieren van het Pascha en Zijn sterven. Aan het kruis weigert de Here jezus eerst het drinken van de wijn die Hem aangeboden werd, maar later roept Hij uit dat Hij dorst heeft en krijgt Hij toch wijn te drinken. Hoe kan dat? Betekent dit dat als de Here Jezus heeft uitgeroepen dat het volbracht was en er dus weer wijn door Hem gedronken kon worden. Moeten we ons voorstellen dat in de 40 dagen tussen opstanding en hemelvaart de Here Jezus alweer met Zijn leerlingen wijn gedronken heeft? Jezus heeft toch al laten zien dat Hij de Overwinnaar is! Een vraag waar ik zelf nog nooit bij stilgestaan heb.
Goed om erover na te denken en nog eens goed te kijken naar wat de Here Jezus die donderdagavond voor Zijn sterven aan het kruis gezegd heeft.
Wat dronk de Here Jezus aan het kruis?
We lezen in Johannes 19:28,29 in de Herziene Statenvertaling: “Hierna zei Jezus, omdat Hij wist dat nu alles volbracht was, opdat het Schriftwoord vervuld zou worden: Ik heb dorst! Er stond dan een kruik vol zure wijn en ze vulden een spons met zure wijn, omwikkelden die met hysop en brachten die aan Zijn mond.”
In Mattheus 27 wordt over hetzelfde feit geschreven en dan lezen we in de HSV: “En meteen snelde een van hen toe, nam een spons, doordrenkte die met zure wijn, stak hem op een rietstok en gaf Hem te drinken.” Vs 48
We lezen dus in de beide gedeelten over “zure wijn”. Wanneer we ook andere vertalingen raadplegen wordt duidelijk dat er ook anders vertaald wordt. Ik geef enkele voorbeelden.
De Statenvertaling vertaling heeft: “edik” Dat is een ouder Nederlands woord voor azijn.
De NBV21 heeft: “een vat water met azijn”.
De King Jamesvertaling heeft: “a vessel full of vinegar”.
De Afrikaanse vertaling 1933/53 heeft: “asyn”
We zien hier dus verschillende vertalingen. Als we teruggaan naar het Griekse woord dat hier gebruikt wordt is dit: oxos. Dit woord werd gebruikt voor een drank op waterbasis. Het water werd dan aangelengd met azijn of wijn. Dit was een ander drank dan wat de soldaten graag dronken. Die dronken graag posca. Dat was een goedkope wijn die werd aangelengd met azijn. Het gaat hier om oxos. Juist vanuit wat we lezen bij de instelling van het avondmaal moeten we in Johannes 19 en Mattheus 27 denken aan water dat met azijn is vermengd en niet met wijn.
Nieuw drinken in het Koninkrijk
Toch zijn we nog niet helemaal klaar met de vraag. Is het niet zo dat nadat de Here Jezus heeft uitgeroepen: ‘Het is volbracht’ het Koninkrijk er is en Hij weer wijn gedronken zal hebben nadat Hij opgestaan is?
Het Koninkrijk van Vader waarover de Here Jezus als iets toekomstig spreekt, lijkt te wijzen op het Koninkrijk zoals het in al Gods volheid zal komen. Het is waar dat God regeert, dat in Christus Gods Koninkrijk op aarde aanwezig was. Nu regeert Christus vanuit de hemel op weg naar Zijn terugkeer. Naar de dag dat Hij in alle grootheid zal terugkomen naar de aarde. Naar de dag dat al de gelovigen uit alle eeuwen zullen opstaan uit de dood. Ze een nieuw lichaam krijgen waarmee ze ook weer kunnen eten en drinken.
Als we naar het Oude en Nieuwe Testament kijken lijkt alles erop te wijzen dat het hier gaat om het nieuw drinken van de oogst van de wijnstok samen met Christus zal gebeuren op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Het grote feest dat er dan zal zijn.
We lezen profetie daarover in het Oude Testament o.a. in Jesaja 25: “De HEERE van de legermachten zal op deze berg voor alle volken een feestmaal met uitgelezen gerechten aanrichten, een feestmaal met gerijpte wijnen, met uitgelezen gerechten vol merg, met gezuiverde gerijpte wijnen. En Hij zal op deze berg verslinden de sluier waarmee het gezicht van alle volken omsluierd is, en de bedekking waarmee alle naties bedekt zijn. Hij zal de dood voor altijd verslinden, de Heere HEERE zal de tranen van alle gezichten afwissen en de smaad van Zijn volk wegnemen van heel de aarde, want de HEERE heeft gesproken.” vs 6-8
In het Nieuwe Testament denk ik o.a. aan Openbaring 19: ”En ik hoorde zoiets als een geluid van een grote menigte en als een gedruis van vele wateren en een geluid als van zware donderslagen: Halleluja, want de Heere, de almachtige God, is Koning geworden. Laten wij blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt.
En het is haar gegeven zich met smetteloos en blinkend fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de gerechtigheden van de heiligen."
En hij zei tegen mij: Schrijf: Zalig zijn zij die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft van het Lam. En hij zei tegen mij: Dit zijn de waarachtige woorden van God. En ik viel voor zijn voeten neer om hem te aanbidden, maar hij zei tegen mij: Pas op dat u dat niet doet! Ik ben een mededienstknecht van u en van uw broeders, die het getuigenis van Jezus hebben. Aanbid God. Het getuigenis van Jezus is namelijk de geest van de profetie.” Vs 6-10
Het leven op de nieuwe aarde wordt een groot feest. Daarbij hoort dan ook de wijn die we daar samen met Christus mogen drinken. Met Christus als de Gastheer zoals Hij dat ook was bij het laatste Pascha en het eerste Avondmaal. Dan is namelijk de verlossing door Christus volledig tot Zijn doel gekomen. Daarop wijst ook iets bij de viering van het laatste Pascha.
De beker van de dankzegging en de beker van de verlossing
Bij de viering van het Pascha in de tijd van de Here Jezus en ook bij de Joden nu hoort dat er vier keer een beker met wijn rondgaat. De derde beker is de beker waarbij de dankzegging wordt uitgesproken. Het is opmerkelijk dat bij het rondgaan van die beker Christus de viering van het Avondmaal instelt.
We lezen dat in Markus 14 zo: “En Hij nam de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die en zij dronken er allen uit. En Hij zei tegen hen: Dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe testament, dat voor velen vergoten wordt. Voorwaar, Ik zeg u dat Ik niet meer zal drinken van de vrucht van de wijnstok tot op de dag wanneer Ik die nieuw zal drinken in het Koninkrijk van God. En toen zij de lofzang gezongen hadden, vertrokken zij naar de Olijfberg."
Alles wijst erop dat bij die derde beker het Avondmaal is ingesteld en de lofzang gezonden is. De lofzang wijst erop dat Psalm 113-118 gezongen zijn.
De vierde beker die normaal rondging was de beker die wees op de komende totale verlossing. Het lijkt erop dat de Here Jezus die als Gastheer niet meer liet rondgaan. In plaats daarvan ging de Here Jezus met Zijn leerlingen naar Getsemane. Hij ging de nacht in om wat in die vierde beker beloofd werd werkelijkheid te maken. Hij ging het offer van de volledige redding van dood en zonde brengen. Dat offer en het vooruitzicht op het bruiloftsmaal van het Lam zal tot Zijn wederkomst in het Avondmaal naar voren komen. De kerk zal met blijdschap aan Christus offer denken en uitzien naar het eeuwige feest op de nieuwe aarde.
Juist bij de viering van het Avondmaal spreekt dan nog meer wat we lezen in Psalm 116. Bedenk daarbij dat ‘beker van heil’ ook vertaald kan worden met ‘beker van verlossing of beker van bevrijding’. Ik wijs nu vooral op vers 12-14: “Wat zal ik de HEERE vergelden voor al Zijn weldaden, die Hij mij bewees? Ik zal de beker van het heil heffen en de Naam van de HEERE aanroepen. Mijn geloften zal ik aan de HEERE nakomen, nu, in de tegenwoordigheid van al Zijn volk.”